Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Osnovna informacija o konkursu

Odgovaramo na vaša najčešća pitanja

Svake godine Ministarstvo visokog obrazovanja i nauke Ruske Federacije i Rossotrudničestvo raspisuju konkurs za prijem državljana Bosne i Hercegovine i građana Rusije koji stalno žive u BiH, na studiranje na visokoškolskim ustanovama Rusije o trošku budžeta Ruske Federacije.

Ovdje ćete naći odgovore na najčešća pitanja u vezi sa studiranijem u Rusiji:

 • Šta pokriva stipendija?
 • Koje troškove snosi sam student?
 • Kako da nađem koji univerziteti učestvuju u programu i gdje da provjerim ima li moj smjer?
 • Kako da se prijavim?
 • Dodatna česta pitanja o dokumentima
 • Šta još može pomoći da dobijem više bodova prilikom apliciranja?
 • Na šta moram obratiti pažnju kad se budem prijavljivao preko edu.rs.gov.ru?
 • Šta ako želim da studiram u Rusiji, ali ne govorim ruski jezik?
 • Šta moram znati o umjetničkim smjerovima?
 • Ima li posebnih uslova za programe specijalizacije u medicini?
 • Imam li pravo na učešće u konkursu ako završavam studiranje u Rusiji za koje sam dobio stipendiju prije nekoliko godina i želim da nastavim studije u Rusiji?
 • Kakvi su uslovi konkursa za ljetne škole ruskog jezika?

–––––––––––––––––––––––––––

Šta pokriva stipendija?

 • Studiranje tokom cijelog odabranog programa
 • Smještaj u studentskom domu (Vlada Rusije pokriva veći dio troškova za smještaj te na studentu je da plati simbolilčan iznos)
 • Mjesečna novčana naknada (iznos stipendije zavisi od univerziteta)

–––––––––––––––––––––––––––

Koje troškove snosi sam student?

 • Putovanje u Rusiju
 • Medicinsko osiguranje
 • Izdavanje vize

–––––––––––––––––––––––––––

Kako da nađem koji univerziteti učestvuju u programu
i gdje da provjerim ima li moj smjer?

Tokom učešća u konkursu vaši najbolji pomoćnici su dva sajta:

 • http://russia-edu.ru/ – ovdje možete pronaći na kojim fakultetima u Rusiji se odvija nastava po smjeru koji Vas interesuje;
 • https://edu.rs.gov.ru – kad ste već pronašli odgovarajuće fakultete, možete početi s apliciranjem.

–––––––––––––––––––––––––––

Kako da se prijavim?

Čim bude objavljeno da je konkurs raspisan (to se može očekivati u decembru i saznat ćete o tome na našem sajtu i na stranicama na društvenim mrežama – Facebook, Twitter, Instagram), kandidat, koresteći elektronsku formu apliciranja na informacionom sistemu Education in Russia, treba da napravi lični profil te da priloži u skeniranoj formi sljedeće dokumente:

 1. Popunjenu anketu-prijavu, sa priloženom fotografijom u boji.
  Anketa treba da bude prvo popunjena na sajtu, zatim odštampana, potpisana, skenirana i priložena u odgovarajućem polju prijave.
 2. Skeniranu kopiju prve stranice pasoša (stranice koje se čitko vide i sadrže podatke relevantne za pripremu pozivnog pisma) i prijevoda na ruski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača. Pasoš treba važiti najmanje 1,5 godinu od momenta potencijalnog izdavanja vize za studiranje u Rusiji (januar 2023. g. i duže)
 3. Kopiju ljekarske potvrde o odsustvu HIV-infekcije i bolesti SIDA.
 4. Kopiju dokumenta kojim se potvrđuje odsustvo medicinskih kontraindikacija za studiranje u Ruskoj Federaciji (dokument treba da bude izdat od strane javne zdravstvene ustanove, t.j. ne privatne ordinacije).
 5. Kopiju dokumenta o obrazovanju i dodatak sa ocjenama uz diplomu.

–––––––––––––––––––––––––––

Dodatna česta pitanja o dokumentima:

– Šta ako još nisam dobio diplomu?
– U ovom slučaju treba da priložite kopiju uverenja o posljednjim položenim ispitima.

– Tek završavam srednju školu i nemam diplomu. Šta da radim?
– Potrebno je priložiti  svjedočanstva sa ocjenama za 3 prethodno završena razreda i također ocjene za prvo polugodište posljednjeg 4. razreda.

– Šta ako se prijavljujem za doktorske studije?
– Pored svih dokumenata treba da priložite i tezu i spisak objavljenih naučnih radova (ako postoje).

–––––––––––––––––––––––––––

Veoma važno je da svi dokumenti budu prevedeni na ruski jezik
i ovjereni od strane sudskog tumača.

Dakle potrebno je da na sajt edu.rs.gov.ru aplodujete i skenirani dokument
i njegov skenirani prijevod na ruski jezik.

–––––––––––––––––––––––––––

Šta još može pomoći da dobijem više bodova prilikom apliciranja?

Visoko se cijene:
– motivaciono pismo;
– pismo-preporuka i/ili podrške (mogu da budu na ruskom ili engleskom jeziku, nije potreban prijevod kod sudskog tumača);
– druge zahvalnice, diplome, certifikati i sl.

–––––––––––––––––––––––––––

Na šta moram obratiti pažnju kad se budem prijavljivao
preko edu.rs.gov.ru?

 • Prilikom popunjavanja prijave šifra i naziv studijskog smjera koje kandidat bira mora strogo odgovarati spisku studijskih smjerova koji su objavljeni na sajtu www.russia-edu.ru.
 • Kandidat ima pravo da samostalno izabere mjesto svog budućeg studiranja i ima pravo da navede maksimalno do 6 visokoškolskih ustanova, ali ne više od dvije u jednom federalnom okrugu (na primjer, maksimalno 2 u Moskvi + maksimalno 2 u Sankt Peterburgu itd.). Ne dozvoljava se navođenje samo jedne obrazovne ustanove. Preporučuje se da kandidat ne navodi manje od tri visokoškolske ustanove.
 • Ukoliko nijedna od navedenih u anketi-prijavi obrazovnih institucija zbog nekih razloga ne odabere kandidata kao svog budućeg studenta, pravo konačne odluke o određivanju osnovnog mjesta studiranja ima Ministarstvo visokog obrazovanja i nauke Rusije.
 • Kandidat će dobijati informaciju o toku razmatranja njegovog zahtjeva. Zbog toga je obavezno da se u anketi-prijavi obavezno navede ispravna elektronska adresa.

–––––––––––––––––––––––––––

Šta ako želim da studiram u Rusiji, ali ne govorim ruski jezik?

Strani državljani koji ne vladaju dobro ruskim jezikom imaju pravo na obuku na pripremnim odeljenjima ili pripremnim fakultetima državnih obrazovnih institucija po dodatnim općeobrazovnim programima koji omogućavaju pripremu za usvajanje profesionalnih obrazovnih programa na ruskom jeziku, također o trošku budžeta Ruske Federacije, sa isplatom stipendija navedenim građanima (u toku cjelokupnog perioda studiranja). Rok obuke na pripremnom fakultetu ili pripremnom odeljenju iznosi jednu godinu, i ona ne ulazi u trajanje školovanja po osnovnim stručnim obrazovnim programima. Takvi kandidati moraju obavezno da navedu neophodnost obuke na pripremnim odjeljenjima (fakultetima) prilikom apliciranja na edu.rs.gov.ru.

Raspodelu takvih kandidata po ruskim obrazovnim ustanovama u cilju obuke na pripremnom odjeljenju (fakultetu) sprovodi Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije u saradnji sa federalnim organima vlasti u čijoj nadležnosti su obrazovne institucije.

–––––––––––––––––––––––––––

Šta moram znati o umjetničkim smjerovima?

Kandidati koji konkurišu na smjer grupe „Umjetnost i kultura“ moraju da prođu dodatna testiranja kreativnih sposobnosti direktno u obrazovnim institucijama na koje žele da se upišu. Pri tome o konkretnim rokovima dodatnih testiranja kreativnih sposobnosti u obrazovnim institucijama treba da se raspitaju i zakažu sami i o svom trošku polažu dodatne ispite i testiranja u Rusiji (ako nije predviđen drugi način polaganja ispita).

Informacije o datumima dodatnih testiranja kreativnih sposobnosti u drugim obrazovnim institucijama nalaze se na sajtovima datih institucija.

–––––––––––––––––––––––––––

Ima li posebnih uslova za programe specijalizacije u medicini?

Kandidati koji apliciraju za programe specijalizacije u medicini (ordinatura) moraju obavezno da vladaju ruskim jezikom u obimu koji je dovoljan za praćenje nastave na obrazovnom programu (B2). Takvi kandidati se ne raspoređuju na pripremna odeljenja.

–––––––––––––––––––––––––––

Imam li pravo na učešće u konkursu ako završavam studiranje u Rusiji za koje sam dobio stipendiju prije nekoliko godina i želim da nastavim studije u Rusiji?

Državljani Bosne i Hercegovine, koji su ranije studirali u Ruskoj Federaciji i koji završavaju školovanje u tekućoj školskoj godini i žele da ga produže na sljedeći nivo stručnog obrazovanja, za produženje školovanja u okviru opšte kvote za Bosnu i Hercegovinu treba da prođu odbor u skladu sa svim gore navedenim zahtjevima.

–––––––––––––––––––––––––––

Kakvi su uslovi konkursa za ljetne škole ruskog jezika?

Uslovi za ljetne škole su potpuno isti, jedino da stranim državljanima koji se upisuju na studiranje po programu dodatnog stručnog obrazovanja (povećavanje profesionalnih kvalifikacija, što uključuje i ljetne škole) državna akademska stipendija se ne isplaćuje.

–––––––––––––––––––––––––––

Nismo odgovorili na Vaše pitanje?
Pitajte nas preko emajl-a!

4 komentara na “Osnovna informacija o konkursu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: